Meltblown Kumaş Testleri

Meltblown Kumaş Testleri

Yanma Testi 

 
Meltblown ve spunbond kumaşların her ikiside PP (polipropilen) malzemeden üretilmektedir. Polipropilen bir termoplastiktir ve ısı ile şekil verilebilir ve geri dönüştürülebilir bir plastik türüdür. Ateşe tuttuğunuzda her ikiside erir ve damlar. Yani meltblown ile spunbondu kendi yaptığımız yanma testi ile anlamanız çok da mümkün değildir. 

Su Tutma Testi 

Maske kumaşlarını anlattığım makalemde kumaşların çok çeşitli olduğundan bahsetmiştim. Aynı malzemenin hem su tutan hemde su geçirmeyen tipi mevcuttur. Özellikle çocuk bezleri, kadın pedleri, yetişkin bezleri, ter pedleri gibi sıvı emici özellikle kumaşların cilde temas eden yerde kullanılması gerekmektedir. Dışarıya sıvı taşırmaması içinde su geçirmez özellikteki kumaş kullanılması gerekmektedir.  Hidrofilik (su tutan) kimyasallar, yapısı itibariyle suyu hızla emen bir yapıya sahiptir. Bunlar tekstil ürünlerinde kullanılarak sıvı emen ve/veya arka yüzeyine ileten özelliklerde ürünler elde edilebilmektedir.  

Ancak su geçirmez dediğimiz kumaşlar da ne kadar geçirmez? Bunu kendinizde test edebilirsiniz. Maskenin üzerine az miktar su dökün. Damla olarak üzerinde duruyorsa su geçirmeyen kumaştır. Şimdi maskede bir çukur oluşturun ve orayı poşeti sıkar gibi sıkın. Suyun maskeden çıktığını göreceksiniz. Evet geçirmez dediğimiz maskeden de takibi su geçebiliyor. Zaten bu test belirli basınç altında ne kadar miktarın geçtiğini hesaplamak laboratuvar ortamında yapılıyor. Yani kendimiz bu test ile sadece hidrofilik mi yoksa hidrofobik kumaş kullanıldığını anlayabiliriz. 

Bu anlattıklarımız tek katmanlı bir kumaş içindi. Üç katlı SMS maskede ise dış katman (spunbond) ve orta katmandaki meltblown hidrofil (sıvı emişi) özelliğini göstermesi gerekmektedir. [4] Yüzeye temas eden iç katmanda ise hidrofobik (su geçirmez) olmalıdır. Yine de bu anlattıklarımız belirli standartlara tabii olduğundan test raporundan geçen maskelerin kullanılması önem arz etmektedir. 

 

Paylaş: